Her Zaman Elinizin Altında Olması Gereken 15 Sağlıklı Gıda
- Yusuf Babur
- 8 Oca
- 5 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 10 Oca
Hızlı, besleyici bir yemeği bir araya getirmek, iyi stoklanmış bir mutfak gerektirir. Bununla birlikte, pek çok popüler sağlıklı gıda son derece kolay bozulabilir ve birkaç gün içinde kullanılmaları gerekir.
Yine de kilerinizde, dondurucunuzda ve buzdolabınızda bir dizi sağlıklı, uzun ömürlü gıda tutabilir; bunları besleyici yoğun yemekler ve atıştırmalıklar yapmak için kullanabilirsiniz.
İşte her zaman elinizin altında olması gereken 15 sağlıklı gıda;

1. Fasulye ve mercimek (Kuru ya da Konserve)
Fasulye ve mercimek, yiyebileceğiniz en sağlıklı besinler arasındadır. Ayrıca, kuru ya da konserve, fasulye ve mercimeklerin çok uzun raf ömürleri vardır, bu da onları mutfağınızda tutmak için bozulmayan en iyi yiyecek seçimi haline getirir.
Aslında, konserve fasulye kilerde oda sıcaklığında (68℉ veya 20℃) 2-5 yıl saklanabilirken, kuru fasulye 10 veya daha fazla yıl dayanabilir. Kuru fasulye, mikrobiyal büyümeyi teşvik etmek için gereken neme sahip olmadığı için çok uzun bir raf ömrüne sahiptir. Güvenilir Kaynak
Rafta stabil olmasının yanı sıra, fasulye ve mercimek son derece besleyicidir ve lif, magnezyum, B vitaminleri ve demir de dahil olmak üzere bol miktarda besin sunar. Güvenilir Kaynak
Çorbalara ve salatalara siyah fasulye, nohut, mercimek ve barbunya fasulyesi eklemeyi deneyin.
2. Kuruyemişler, tohumlar ve yağları
Kuruyemişler ve tohumlar, sağlıklı yağlar sağlayan, protein, lif ve bir dizi vitamin ve mineral sağlayan besleyici güç merkezleridir.
Türüne bağlı olarak, kuruyemişler ve tohumlar 1-4 ay boyunca oda sıcaklığında tutulabilir, bu da onları kilerinizde saklamak için akıllı bir bileşen haline getirir. Güvenilir Kaynak
Doğal fındık ve tohum ezmeleri, tipik olarak ilave yağlar ve şeker içeren ticari muadillerine göre uzun ömürlü, sağlıklı alternatiflerdir.
Yulaf ezmesi, yoğurt karışımı ve salatalar dahil olmak üzere birçok yemekte fındık ve tohumlar kullanılabilir. Fındık ve tohum ezmeleri, smoothielere mükemmel katkılar sağlar ve hızlı, doyurucu bir atıştırmalık için soslara eklenebilir, meyve veya sebzelere sürülebilir.
3. Tahıllar
Sıkıldığınızda salatalar, tahıl kaseleri, çorbalar ve pilavlar gibi tahıl bazlı yemekler çok yönlülükleri ve kolaylıkları nedeniyle harika bir seçimdir.
Türüne bağlı olarak, kavuzlu buğday, esmer pirinç, amaranth, bulgur, yulaf ve kinoa gibi tahıllar aylarca yıllarca oda sıcaklığında güvenle saklanabilir ve bu da onları toplu olarak satın almak için akıllı bir seçim haline getirir.
Ayrıca, bu tahıllar , B vitaminleri, manganez ve magnezyum dahil olmak üzere mükemmel lif ve mikro besin kaynaklarıdır ve bunları yemek, kalp hastalığı ve belirli kanserler türlerine karşı korunmaya yardımcı olabilir. Güvenilir Kaynak
4. Dondurulmuş meyve ve sebzeler
Böğürtlenler ve yeşillikler gibi birçok taze meyve ve sebze çok çabuk bozulabilir. Yine de bu yiyecekleri donmuş halde satın almak, her zaman elinizin altında besin açısından yoğun ürünler bulundurmanızı sağlar.
Beslenme açısından donmuş meyve ve sebzeler, mikro besin içeriği bakımından taze ürünlerle karşılaştırıldığında sağlıklı ve kullanışlı olduğu gözükmektedir. Güvenilir Kaynak
Sotelere, çorbalara ve smoothielere donmuş yeşillikler eklemeyi deneyin. Dondurulmuş meyveler, taze meyvelere benzer şekilde kullanılabilir ve yulaf ezmesine, smoothie'lere, unlu mamüllere ve yoğurt parfelerine doğal tatlılık katabilir.
5. Bal ve akçaağaç şurubu
Herkesin zaman zaman biraz tatlılığa ihtiyacı vardır. Bal ve akçaağaç şurupları, benzersiz sağlık yararları sunan doğal tatlandırıcılardır.
Örneğin, ham bal, antimikrobiyal ve antienflamatuar özelliklere sahiptir ve güçlü antioksidanlar içerir. Akçaağaç şurubu antioksidanlar açısından zengindir ve az miktarda magnezyum, potasyum ve manganez içerir. Güvenilir Kaynak Güvenilir Kaynak Güvenilir Kaynak
Bal ve akçaağaç şurupları hem tatlı hem de tuzlu tariflere lezzet ve derinlik katmak için kullanılabilir. Herhangi bir kaynaktan gelen çok fazla şeker genel sağlığınıza zarar verebileceğinden, bu tatlandırıcıları idareli kullanmayı unutmayın.
6. Elma sirkesi
Elma sirkesinin mutfakta birden fazla kullanımı vardır. Örneğin, çok amaçlı etkili bir temizleyicidir aynı zamanda soslar ve unlu mamuller gibi tariflere lezzetli bir katkı olarak kullanılabilir.
Çok yönlülüğüne ek olarak, bu keskin sirke inanılmaz derecede sağlıklıdır. Araştırmalar, antidiyabetik, antienflamatuar, antioksidan ve kalp sağlığını geliştirici özelliklere sahip olabileceğini göstermiştir. Güvenilir Kaynak Güvenilir Kaynak Güvenilir Kaynak
7. Yemek pişirmek için sağlıklı yağlar
Hindistan cevizi yağı , ghee ve zeytinyağı da dahil olmak üzere belirli yağlar, türüne bağlı olarak oda sıcaklığında bir yıl veya daha uzun süre güvenle saklanabilir. Bu nedenle, her zaman sağlıklı bir yağ kaynağına sahip olmak için bu kiler gıdalarını daha büyük miktarlarda satın alabilirsiniz.
Bu sağlıklı yağlarla yemek pişirmek, tariflere lezzet katmaya yardımcı olur ve yağda çözünen vitaminlerin, minerallerin ve antioksidanların yiyeceklerden emilimini artırır. Güvenilir Kaynak
8. Fermente gıdalar
Turşu ve kimchi gibi fermente gıdalar lezzetli ve çok yönlüdür. Bir dizi sağlık yararı sunarlar. Araştırmalar, sindirim sağlığını iyileştirebileceklerini, inflamasyonu ve kan şekeri düzeylerini azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir. Güvenilir Kaynak Güvenilir Kaynak Güvenilir Kaynak
Ayrıca, bu yiyecekler uzun ömürlüdür, böylece yiyecek israfı konusunda endişelenmeden stok yapabilirsiniz . Örneğin turşu 18 aya kadar oda sıcaklığında saklanabilir.
Bu keskin yiyecekleri kavanozdan çıkartır çıkartmaz yiyebilir veya salata ve diğer yemekler için lezzetli soslar olarak kullanabilirsiniz.
9. Baharatlar ve kuru otlar
Lezzetli tarifler oluşturmak için iyi stoklanmış bir baharat rafına sahip olmak çok önemlidir. Baharatlar ve otlar, yemeklerin lezzetini yükseltir ve bir tarif karmaşası içindeyken kullanışlı olabilir.
Dahası, kuru otları ve baharatları diyetinize dahil etmek, sağlığınızı çeşitli şekillerde iyileştirebilir.
Zerdeçal, kırmızı biber, biberiye, tarçın, zencefil, kekik ve kimyon, etkileyici sağlık yararları sunar, iltihaplanmayı azaltmaya ve belirli hastalık riskinizi düşürmeye yardımcı olabilir. Güvenilir Kaynak
10. Sarımsak ve soğan
Sarımsak ve soğan birçok tarifin bel kemiğidir ve çok yönlülüğü ve uzun raf ömrü nedeniyle hem profesyonel hem de ev aşçıları tarafından tercih edilir.
Her ikisinin de sağlığınıza birçok yönden fayda sağladığı gösterilmiştir ve bunlardan düzenli olarak keyif almak, belirli kanserler, zihinsel gerileme, kalp hastalığı ve diyabet dahil olmak üzere çeşitli hastalık risklerini azaltmanıza yardımcı olabilir. Güvenilir Kaynak Güvenilir Kaynak Güvenilir Kaynak
12. Balık, kümes hayvanları ve kırmızı et
Taze balık, et ve kümes hayvanları çok çabuk bozulurken, bu ürünlerin donmuş versiyonları, doğru sıcaklıkta tutulurlarsa çok daha uzun süre sağlam kalırlar.
Örneğin, taze tavuk ve et, dondurulduğunda (0℉ veya -17℃) 1 yıla kadar güvenli olurken, morina ve mezgit balığı gibi balıklar dondurucuda 5 aya kadar saklanabilir. Güvenilir Kaynak
İyi bir donmuş kümes hayvanı, et ve balık kaynağına sahip olmak, taze hayvansal protein kaynakları sınırlı olduğunda sağlıklı ve protein açısından zengin yemekler hazırlamanıza yardımcı olabilir.
13. Sağlıklı çeşniler
Bir tarife bir tutam acı sos veya tahin eklemek, bir yemeği saniyeler içinde sıkıcıdan sansasyonel hale getirebilir.
Bununla birlikte, kilerinizi stoklamak için sağlıklı çeşniler seçmek ve yüksek oranda işlenmiş şeker yüklü ürünler satın almaktan kaçınmak önemlidir.
Tahin, salsa, hindistancevizi aminoları, balzamik sirke, hindistan cevizi yağı, hardal, besin mayası, tamari, çiğ bal ve sriracha, sadece lezzetli değil aynı zamanda sağlıklı olan çok amaçlı çeşnilerden sadece birkaçıdır.
14. Yumurtalar
Yumurta günün her saatinde tüketilebilecek çok yönlü bir besindir. Protein ve vücudunuzun gelişmesi için ihtiyaç duyduğu hemen hemen her vitamin ve mineral ile doludurlar, bu yüzden genellikle doğanın multivitamini olarak adlandırılırlar. Güvenilir Kaynak
Yumurtalar bozulabilir olarak kabul edilse de buzdolabında 5 haftaya kadar dayanabilir. Güvenilir Kaynak
Protein içeriğini artırmak için besleyici yoğun sebzeli omlet yapmayı veya yulaf ezmesi, salata ve sebze yemeklerine kızarmış yumurta eklemeyi deneyin.
Mümkünse merada yetiştirilmiş yumurta satın alın. Otlak tavuklardan elde edilen yumurtalar, kafesteki tavuklardan yalnızca daha besleyici olmakla kalmaz, aynı zamanda onları yumurtlayan tavuklara da genellikle çok daha iyi muamele edilir. Açık havada dolaşabilecekleri alana ve normal yiyecek arama davranışına katılma yeteneklerine sahiptirler. Güvenilir Kaynak
15. Tam yağlı yoğurt
Yoğurt, mutfakta çeşitli şekillerde kullanılabilir, bu da onu iyi stoklanmış herhangi bir buzdolabının olmazsa olmazı bir hale getirir. Böğürtlenlerle, smoothielere eklenerek, sebze yemeklerine dahil edilerek veya soslara ve çorbalara krema eklemek için kullanılabilir.
Birçok kişi yağsız ve az yağlı yoğurdu tercih etse de, tam yağlı yoğurt son derece besleyicidir ve bir dizi sağlık yararı ile ilişkilendirilmiştir.
Örneğin, tam yağlı yoğurt yemek, kalp hastalığına ve diyabet de dahil olmak üzere birçok durum için bir risk faktörü olan göbek yağının gelişimine karşı koruma sağlayabilir. Güvenilir Kaynak Güvenilir Kaynak Güvenilir Kaynak
Yoğurtların çoğu buzdolabında 3 haftaya kadar saklanabilir ve hatta görünüş, tat ve taze koktuğu sürece son kullanma tarihi geçmiş olsa bile içilebilir. Güvenilir Kaynak
Kommentare